Buňky v lidském těle čelí hrozbám každý den. Napadají je totiž viry, infekce a také volné radikály. Ale co to ten volný radikál je a čím zastavíme jeho negativní působení?

Volný radikál je v podstatě nepárový elektron, tedy nestabilní a reaktivní metabolit, představující vedlejší produkt látkové výměny. Agresivní volné radikály vznikají v našem těle přirozeně vlivem stárnutí, při metabolických procesech nebo například při onemocněních a prospívá jim také nezdravý životní styl. Pokud kouříte, pohybujete se ve znečištěném prostředí, užíváte nadměrné množství léků nebo máte špatné stravovací návyky, jejich množství se ještě zvyšuje. Podle odborné veřejnosti volné radikály také přispívají k procesu stárnutí a podílejí se na vzniku vážných nemocí jako rakovina, cukrovka či srdeční choroby.

Antioxidanty a jejich benefity

Před poškozením způsobeným volnými radikály nás dokáží ochránit právě antioxidanty. Jedná se o látky, které se naváží na volné radikály, neutralizují jejich aktivitu a tím nás chrání před jejich působením, a tudíž i před oxidativním stresem. V neposlední řadě posilují také imunitní systém.

Oxidativní stres je pak způsobený nerovnováhou mezi produkcí a hromaděním reaktivních forem kyslíku v buňkách a tkáních. Molekuly volných radikálů mají lichý počet elektronů, což se snaží vyvážit, a chybějící elektrony nahrazují elektrony z jiných molekul. Tím dochází k poškození buněk, ba i struktury DNA. Celý proces je nazývám jako oxidace, respektive oxidační stres, který je častou příčinou rychlejšího stárnutí pokožky, tkání i orgánů (například kornatění cév).

Doplňky stravy jako cesta k ještě lepšímu zdraví

Proti volným radikálům můžeme bojovat nejen tím, že přestaneme kouřit, nebudeme se vystavovat přímému slunečnímu záření nebo pobytem na čerstvém vzduchu, ale také doplněním antioxidantů.

Existují dva druhy antioxidantů – rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Oba typy pracují v lidském těle trochu jinak, ale oba jsou velmi důležité. Proto je nutné zajistit příjem obou druhů antioxidantů.

Mezi silné a významné antioxidanty patří:

  • Resveratrol – nachází se v bílé a modré vinné révě, arašídech a bobulovitých plodech, snižuje krevní tlak, zmírňuje alergické reakce a zlepšuje funkci imunitního systému;
  • Vitamin C – tento vitamin je obsažen v citrusech, šípcích, brokolici nebo zázračných bobulích zvaných Acai Berry, lidské tělo si jej nedokáže samo vyrobit, proto je nutné jej pravidelně doplňovat formou ovoce, nebo doplňků stravy, vitamin C navíc přispívá k normální funkci imunitního systému, tvorbě kolagenu, zmírnění únavy nebo zlepšení stavu cév, dásní a kostí;
  • Karotenoidy – ty se nachází v mrkvi, dýni, paprikách, vodním melounu, ale také ve vajíčkách, špenátu, pomerančích a kustovnici čínské, která pomáhá proti procesu stárnutí;
  • Dalšími antioxidanty jsou například betakaroten, koenzym Q10, chlorella, selen nebo ženšen.

Žádné doplňky stravy nenahradí pestrou a vyváženou stravu, ale pokud se cítíme ohroženi volnými radikály, můžete svému tělu pomoci právě doplněném antioxidantů ve formě kvalitních doplňků stravy.